Jakie drewno kominkowe? Rodzaje i właściwości
Kominek to wyjątkowe miejsce w domu. Atmosfera, jaką tworzy spalane drewno oraz specyficzne ciepło roztaczające się po całym pomieszczeniu jest nie to podrobienia. Aby jednak możliwe było korzystanie z dobrodziejstw tego rozwiązania, konieczne jest dobre drewno kominkowe. Z tego tekstu dowiesz się o dostępnych rodzajach oraz właściwościach każdego z nich.
Drewno kominkowe i opałowe – na co zwrócić uwagę?
Najważniejszym parametrem, na jaki powinieneś zwrócić uwagę, przy zakupie drewna do kominka, jest kaloryczność. Określa się poprzez nią gęstość surowca po wysuszeniu i ma ogromny wpływ na wydajność polan. W przypadku, gdy wybrane przez Ciebie drewno ma zostać porąbane dopiero po zakupie, zwróć uwagę na jego łupliwość. Z kolei, gdy interesują Cię gotowe szczapy, upewnij się, czy surowiec jest odpowiednio wysuszony. W innym wypadku będzie źle się palić.
Jakie drewno kominkowe wybrać?
Na rynku znajdziesz kilka rodzajów drewna, które są popularne wśród klientów. Co ważne, każdy z nich charakteryzuje się nieco innymi właściwościami. Dlatego właśnie przygotowaliśmy dla Ciebie krótki poradnik, który pomoże Ci w wybraniu najlepszego rozwiązania.
Drzewo opałowe do kominka iglaste
Ważną rzeczą jest to, że iglaste drzewo opałowe do kominka nie nadaje się zbytnio do użytku domowego. Wynika to z jego bardzo szybkiego spalania. Co z tego, że tego typu materiał ma dużą kaloryczność, skoro w okresie grzewczym nie nadążysz z dorzucaniem drzewa do kominka. Miej również na uwadze, że surowiec iglasty może zawierać w sobie duże ilości żywicy, która strzela podczas spalania, a jej pozostałości rozpryskują się po szybie paleniska. Musisz przygotować się również na duże ilości sadzy i znaczne zadymienie.
Drzewo kominkowe liściaste
W tym przypadku mamy do czynienia z surowcem, który znacznie przewyższa drewno iglaste. Materiał liściasty nie ma w sobie żywicy, spala się w sposób równomierny, a zadymienie jest znacznie ograniczone. Jeśli więc masz taką możliwość, wybieraj drewno kominkowe pochodzące z drzew liściastych.
Buk, grab i jesion
Grab jest powszechnie uznawany za najlepsze drewno kominkowe i opałowe. Wszystko dzięki niskiej zawartości kory oraz wysokiej kaloryczności. To z kolei sprawia, że spala się powoli i generuje niewielki płomień przy jednocześnie ogromnej ilości oddawanego ciepła.
Dąb
Dąb wszystkim kojarzy się jako drzewo pełne klasy oraz szlachetnego charakteru. Jako opał sprawdza się idealnie dzięki generowaniu dużej ilości ciepła oraz zapachowi, którego nie można porównać z żadnym innym opałem. Należy jednak zwrócić też uwagę na wadę, jaką ma drewno dębowe. Chodzi o znaczną zawartość kory, garbników i kwasów odpowiedzialnych za zwiększone zadymienie podczas spalania. W skrajnych przypadkach drewno dębowe może nawet zanieczyścić przewód kominowy.
Brzoza i olcha
Te dwa drzewa są miękkie i co ważne tańsze od innych rodzajów opału. Drewno idealnie sprawdza się podczas rozpalania w kominku, a ze względu na piękny zapach olcha jest często wykorzystywana podczas wędzenia.
Drewno brzozowe i olchowe oferują również ciekawy wygląd, który sprawia, że poukładane na stosie tworzą wyjątkowy klimat i wprowadzają pełny rustykalnego uroku styl.
Śliwa, grusza, jabłoń
Jeśli chodzi o właściwości spalania, to są one bardzo podobne do tych znanych z jesionu, grabu i buka. Tym, co jednak przyciąga klientów, jest piękny zapach wydobywający się podczas spalania. Przy wyborze zwróć uwagę na zawartość gum drzewnych, które potencjalnie mogą generować dodatkowe zanieczyszczenia.
Czym nie palić w kominku?
Pierwszą i podstawową zasadą, której należy przestrzegać, jest niepalenie w kominku drewnem w jakikolwiek sposób pokrytym lakierem lub farbą. Pomijając już nieprzyjemny zapach, który rozejdzie się po domu, tego typu praktyki przyczyniają się również do zanieczyszczenia środowiska. W skrajnych przypadkach może dojść nawet do zatrucia oparami chemicznymi powstałymi w czasie spalania lakieru.
Złym pomysłem jest również wykorzystywanie mokrego surowca ze względu na znaczną ilość ciepła, która musi być spożytkowana na odparowanie takiego drewna. Poza tym z kominka będą wydobywać się kłęby czarnego dymu oraz nieprzyjemny zapach.
Wybierz dobre drewno kominkowe
Jak widzisz, na rynku możesz znaleźć wiele rozwiązań, które nadają się do ogrzewania. Każde drzewo jest inne i przedstawia całkowicie odmienne właściwości. Najważniejsza jednak dla Ciebie powinna być kaloryczność. To bowiem ona decyduje o tym, czy dane drewno zaoferuje Ci podczas spalania wystarczającą ilość ciepła.
Validate your login